Specjalista
Dermodietetyk / Dietetyk

Nazywam się Katarzyna Żyłka i jestem dermodietetykiem – specjalistą zajmującym się wspieraniem żywieniowym osób z chorobami dermatologicznymi. W ramach pracy z pacjentami skupiam się na opracowaniu modyfikacji żywienia ukierunkowanych na poprawę stanu skóry. Sposób żywienia ma bowiem ogromny wpływ na zdrowie całego organizmu, łącznie ze skórą, a ja zdaję sobie sprawę z tego, jak dużym wyzwaniem jest codzienne zmaganie się z jej niedoskonałościami. Współpraca ze mną daje szansę na stopniową poprawę wyglądu skóry, a tym samym – na odzyskanie wiary w siebie i podniesienie samooceny.
Przyjmuję pacjentów, których dotyczą różne choroby i zaburzenia dermatologiczne, przede wszystkim takie jak:
- trądzik pospolity oraz trądzik różowaty i odwrócony
- atopowe zapalenie skóry
- łojotokowe zapalenie skóry
- łuszczyca
- choroby pęcherzowe skóry
- objawy skórne nadwrażliwości na substancje, takie jak nikiel i salicylany
- inne choroby/zaburzenia, które mogą występować z chorobami skóry (otyłość, insulinooporność, cukrzyca typu 2, zaburzenia lipidowe, zaburzenia hormonalne, PCOS)
W ramach poradnictwa dietetycznego oferuję:
- analizę sposobu żywienia i stylu życia, łącznie z analizą wyników badań laboratoryjnych
- opracowanie zmian w żywieniu dopasowanych do potrzeb i możliwości pacjenta
- zalecenia dotyczące ewentualnej suplementacji i modyfikacji w zakresie pozostałych elementów stylu życia
- wsparcie i motywację w procesie zmian
Preferuję pracę opartą na edukowaniu, a nie na podawaniu gotowych rozwiązań w postaci jadłospisów. Wierzę w to, że taka forma współpracy umożliwia pacjentom wprowadzenie stopniowych, ale przede wszystkim świadomych zmian w żywieniu, co zwiększa szanse na osiągnięcie trwałych, długofalowych efektów w postaci dokonywania prozdrowotnych wyborów żywieniowych.
Przyjmuję pacjentów w wieku od 14 roku życia (osoby niepełnoletnie muszą uczestniczyć w wizycie wraz z rodzicem/opiekunem).
Przed pierwszą wizytą należy wypełnić kwestionariusz ankietowy dotyczący żywienia i stanu zdrowia. Kwestionariusz zostanie przesłany drogą mailową, ewentualnie – udostępniony w recepcji Derm-art w wersji wydrukowanej.
Czas trwania pierwszej wizyty wynosi około godziny.
Koszt takiej konsultacji wraz z ustaleniem dalszego postępowania to 200 PLN, a koszt wizyty kontrolnej – 150 PLN.
Pacjentów przyjmuję w środy. W celu rejestracji wizyty dermodietetycznej lub dietetycznej w Gdyni, należy zadzwonić (+48 607 297 835) lub napisać (dermart@o2.pl) do rejestracji Derm-art Gdynia.
W związku z powyższym zapraszam do kontaktu wszystkie osoby, które chciałyby poprawić stan swojej skóry poprzez zmianę sposobu żywienia.
Więcej informacji o mnie
Jestem absolwentką studiów z zakresu żywienia człowieka (technologia żywności i żywienie człowieka ze specjalnością żywienie człowieka – Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie) oraz z zakresu dietetyki (usługi żywieniowe i dietetyka – Akademia Morska w Gdyni). Ponadto ukończyłam studia podyplomowe dotyczące poradnictwa dietetycznego (Instytut Żywności i Żywienia), a także studia podyplomowe dotyczące żywienia i wspomagania dietetycznego w sporcie (Akademia Wychowania Fizycznego i Sportu w Gdańsku). Ze względu na fascynację zawiłościami języka polskiego ukończyłam też dwupoziomowe studia podyplomowe związane z redakcją językową tekstu (Uniwersytet Warszawski). W 2021 roku w Uniwersytecie Morskim w Gdyni obroniłam rozprawę doktorską napisaną na temat zachowań i postaw młodzieży wobec napojów energetyzujących, dzięki czemu uzyskałam stopień doktora nauk społecznych w dyscyplinie nauki o zarządzaniu i jakości. Oczywiście, cały czas dokształcam się w obszarze dietetyki. W tym celu biorę udział w różnych kursach i szkoleniach, także w tych związanych z psychodietetyką – żeby móc lepiej zrozumieć potrzeby pacjentów i wspierać ich w procesie zmiany nawyków żywieniowych.
Od kilku lat pracuję na stanowisku nauczyciela akademickiego w Wyższej Szkole Zdrowia w Gdańsku. Jako pracownik tej uczelni pełnię też funkcję koordynatora kierunku dietetyka. Doświadczenie zawodowe w obrębie dietetyki zdobyłam m.in. dzięki pracy w szpitalu oraz pracy w projekcie Sopkard 15, kierowanym przez Katedrę Nadciśnienia Tętniczego i Diabetologii Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego. W trakcie dwóch edycji wspomnianego programu pracowałam z młodzieżą – prowadziłam edukację żywieniową i poradnictwo dietetyczne przeznaczone dla tej grupy wiekowej. Obecnie kontynuuję działania skupiające się na edukacji żywieniowej dzieci i młodzieży. Jestem członkiem Polskiego Towarzystwa Dietetyki oraz Polskiego Towarzystwa Lipidologicznego (zdobyłam certyfikat dietetyka lipidologa Polskiego Towarzystwa Lipidologicznego). W ramach pracy naukowej prowadzę badania, których wyniki są publikowane w czasopismach polskich i zagranicznych. W lutym 2023 roku udzieliłam wywiadu, który wykorzystano do napisania artykułu pt. Poland bans energy drinks for under 18s, opublikowanego w The Lancet – w jednym z najbardziej prestiżowych czasopism medycznych.